OPINTO-OHJAAJA
OPINTO-OHJAUS
Opinto-ohjaajan puoleen voi kääntyä mm. seuraavissa asioissa:
- teet muutoksia ainevalintoihin
- opintosi eivät jostain syystä etene
- aiot siirtyä 3,5 tai 4 vuoden opinto-ohjelmaan
- tarvitset tietoa ylioppilastutkinnosta
- tarvitset apua jatko-opintojesi suunnittelussa ja/tai hakuasioissa
- tarvitset keskusteluapua henkilökohtaisissa ongelmissa.
Voit varata ajan henkilökohtaiseen ohjaukseen opon työhuoneen oven vieressä olevasyta viikkolukujärjestyksestä, soittamalla tai lähettämällä viestiä.
Lukion opinto-ohjaaja tekee tiivistä yhteistyötä opiskelijoiden, vanhempien, opettajien ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Opinto-ohjaajaan kannattaa olla yhteyksissä, jos on jotain pientäkin ongelmaa, jossa tarvitsee apua. Opinto-ohjaajan tehtävänä on opiskelijan opintojen tukeminen. Opinto-ohjaaja auttaakin opintojen suunnittelussa, oppimisen haasteissa, opinnoissa jaksamisessa, jatko-opintoasioissa, sekä työelämään hakeutumisessa.
JATKO-OPINNOT
Lukion päätyttyä edessäsi on hyppy tuntemattomaan. Ammatinvalinta on joillekin hyvin helppoa, mutta suurin osa kamppailee asian kanssa enemmän tai vähemmän. Älä hermostu, jos kuulut niihin, joilla ei ole aavistustakaan, mille alalle hakeutua. Anna itsellesi aikaa pohtia ja selvitä aktiivisesti eri vaihtoehtoja. Ammatinvalinta perustuu itsetuntemukseen. Voit kysyä itseltäsi, mitä teet mielelläsi ja missä olet hyvä. Mikä kiinnostaa sinua ja mistä saat iloa elämääsi? Voisiko näitä asioita tehdä myös tulevassa ammatissasi?
Avo-ohjelma toimii itsearvioinnin apuna. Se ei mittaa soveltuvuutta, vaan auttaa sinua näkemään selvemmin, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä tulevassa ammatissasi.
A-ura on aikuisten urasuunnitteluun kehitetty ohjelma, mutta sen tehtävistä ja vinkeistä on apua nuorenkin tulevaisuudensuunnitteluun.
Koulutus.fi-sivustolla (https://www.koulutus.fi/) on tutkintoon johtavia ja lyhyempiä koulutuksia (osa on maksullisia).
Opintopolku.fi – palvelu (https://opintopolku.fi) sisältää kattavasti tietoa Suomen koulutuksista. Sen kautta voi myös hakea jatko-opintoihin.
Studentumista (https://www.studentum.fi/) voi etsiä eri alojen koulutuksia.
Työmarkkinatorilta (https://kokeile.tyomarkkinatori.fi/Etusivu/ammattitieto) löytyy eri ammattien ja ammattialojen kuvauksia ammatinvalinnan ja urasuunnittelun avuksi.
AMMATILLINEN KOULUTUS
Lukion jälkeen voit hakeutua opiskelemaan ammatilliseen koulutukseen. Lukion suorittaneen opiskelijan tulee hakea yo-pohjaiseen koulutukseen mikä tarkoittaa sitä, että opinnot kestävät vain noin kaksi vuotta. Lukio-opinnoista hyväksiluetaan kaikki yleiset oppiaineet kuten äidinkieli, matematiikka jne.
AMMATTIKORKEAKOULU
Ammattikorkeakouluopinnot ovat alempi korkeakoulututkinto. Ammattikorkeakouluopinnot kestävät noin 3- 4,5 vuotta, alasta ja opintotahdista riippuen. Ammattikorkeakoulussa opiskelu on enemmän luokkamuotoista kuin yliopistossa opiskelu. Eli saman luokan kanssa edetään suunnilleen samassa tahdissa ja saman lukujärjestyksen mukaan. Ammattikorkeakouluopinnot ovat myös käytännönläheisemmät kuin yliopisto-opinnot. Ammattikorkeakouluun voi hakea myös pelkällä lukion päättötodistuksella, jos käy niin etteivät kaikki ylioppilasaineet mene ylioppilaskirjoituksissa läpi. Tosin jokaisesta suoritetusta ylioppilasaineesta on hakuvaiheessa hyötyä. Kun haet lukiosta suoraan opiskelemaan ammattikorkeakouluun, muista hakea päivätoteutukseen.
Alemman korkeakoulututkinnon suoritettua on mahdollisuus hakea joko ammattikorkeakouluun ylempiin korkeakouluopintoihin tai yliopistoon maisterivaiheeseen opiskelemaan.
YLIOPISTO
Yliopisto-opintoihin hakeutuessa haetaan suoraan kandidaatti- ja maisteritutkintoihin. Yliopisto-opinnot kestävät yleensä 5 tai 5,5 vuotta. Yliopistomaailma perustuu akateemisuudelle ja tieteen tekemiselle, mikä näkyy myös opinnoissa. Yliopisto-opinnot vaativat paljon itsenäistä työskentelyotetta. Pakollisia luentoja on vähän ja suurin työ tehdään itsenäisesti tai ryhmissä.
Kaikki Suomen koulutukset löytyvät opintopolku.fi palvelusta, jossa myös yhteishaku tehdään.
VÄLIVUOSI
Voit joutua pitämään välivuoden, jos et päässyt ensi yrittämällä haluamaasi koulutukseen. Välivuosi voi olla rikastuttava kokemus, jonka avulla parannat mahdollisuuksia jatko-opinnoissa ja työelämässä. Kansanopistot tarjoavat monipuolista lyhytkestoista koulutusta.
Avoimessa yliopistossa voi opiskella kuka tahansa. Avoimen yliopiston kurssit luetaan hyväksi, jos myöhemmin pääset opiskelemaan yliopistoon. Avoimen yliopiston kurssien avulla voit myös parantaa pääsymahdollisuuksiasi yliopistoon. Avoimen ammattikorkeakoulun kurssit voi myös sisällyttää myöhemmin suoritettavaan amk-tutkintoon. Avoin AMK on kaikille avoin ja siellä voi opiskella ammattikorkeakoulujen tutkintovaatimusten mukaisia opintoja.
OPISKELU ULKOMAILLA
Lukion ensimmäisen tai toisen vuoden jälkeen voit lähteä vaihto-oppilaaksi. Vaihto-oppilasvuonna opiskellaan kohdemaan lukiota vastaavassa oppilaitoksessa, asutaan paikallisessa perheessä ja eletään paikallisen nuoren elämää. Vaihto-oppilaspaikkoja välittäviä järjestöjä ovat:
Lukio-opintojen jälkeen voit lähteä opiskelemaan ulkomaille pitemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi. Eli voit joko tehdä koko tutkinnon ulkomailla tai sitten voit tehdä tutkinnon Suomessa ja käydä tekemässä vaihtojakso ulkomailla. Korkeakoulujen vaihto-ohjelmat ovat hyviä, sillä ne eivät yleensä maksa mitään vaan päinvastoin, sinulla on mahdollisuus saada stipendi vaihtoasi varten.
Maailmalle.net -sivusto on suunnattu nuorille, jotka haluavat lähteä ulkomaille töihin tai opiskelemaan. Sivuilla on maakohtaisia oppaita, joissa kerrotaan opintoihin hakemisesta, opintojen kulusta ja rahoituksesta sekä kohdemaan tavoista ja kulttuurista.
Bachelorsportal.com -sivustolta (Find Bachelor degrees worldwide: search all BA, BSc, LLB and more undergraduate programmes – BachelorsPortal.com) löytyy eri maiden yliopistojen ja korkeakoulujen tutkintoja.
Jos haluat hakeutua itsenäisesti opiskelemaan Iso-Britanniaan, käy tutkimassa opiskeluvaihtoehtojasi Ucas yhteishaun sivuilla.
KESÄTÖIHIN ULKOMAILLE?
Voit mennä myös kesätöihin ulkomaille. Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja nuorille Pohjoismaissa.
Allianssin kautta voit lähteä kesätöihin, vapaaehtoistyöhön tai vaikka au pairiksi ulkomaille.
OPISKELUSSA JAKSAMINEN
Jos opiskelussa jaksaminen tuottaa sinulle haasteita ota yhteyttä lukion opinto-ohjaajaan tai kuraattoriin. Myös Kuusamon paikallinen nuortentalo Winssi ja Winssin henkilökunta auttaa mielellään eri nuorten haasteissa. Winssi löytyy osoitteesta: http://www.kuusamo.fi/palvelut/nuortentalo-winssi.
Opiskelussa ja elämässä jaksamiseen liittyviä tieto- ja keskustelusivustoja ovat esim. Nyyti ja Tukinet.